Wyszukaj spośród 5037 ofert pracy

Smaczne zawody

Praca łącząca przyjemne z pożytecznym to często marzenie, na które rzadko kto może sobie pozwolić. Zawody dla smakoszy oferują obcowanie z grzeszną przyjemnością i obiektywnie dobre dochody.

Myśląc o rozpoczęciu ścieżki zawodowej, zmianie pracy wywołanej znużeniem czy dodatkowemu zajęciu, warto zastanowić się co sprawia nam przyjemność i daje siłę do działania. Lubimy jeść, smakować, przyrządzać? Nasze życie często obraca się wokół jedzenia, a obcując z czymś długo potrafimy stać się specjalistami od danej dziedziny? Zastanów się czy właśnie ta ścieżka nie jest dla ciebie najodpowiedniejsza!

Kucharz

Człowiek żyjący jedzeniem i żyjący z jedzenia. To zawód dla osób z wyczuciem smaku, bogatą wyobraźnią, pomysłowością i odrobiną szaleństwa. Kucharz przygotowuje potrawy ze składników z różnych stron świata, łącząc je w spójną całość. Wymagana jest wiedza kulinarna z uwzględnieniem różnych kultur, produktów, dodatków oraz umiejętności właściwego, kreatywnego, zgodnego z tradycją podania przygotowanych potraw. Zawód kucharza, jak mało który, wymaga pasji, oddania i talentu, który można nazwać powołaniem.

Cukiernik

Najsłodszy, związany z jedzeniem, zawód. Cukiernik przygotowuje wachlarz dań typu ciasta, ciasteczka, torty, desery czy cukierki. Wyroby cukiernicze, oprócz pysznego wnętrza, powinny mieć nienaganny wygląd zewnętrzny. Walory wizualne są równie istotne jak smakowe.

Stylista jedzenia

Idealna propozycja dla miłośników jedzenia i artystycznych dusz w jednym. Styliści jedzenia zajmują się przygotowaniem potraw do zdjęć, by jak najlepiej wyglądały. Są niezbędni na sesjach fotograficznych.

Tester lodów

Marzenie każdego dzieciaka może z powodzeniem stać się źródłem dochodu, i to całkiem niezłego. Oprócz codziennego obcowania z lodami, tester musi mieć odpowiednie wykształcenie w dziedzinie nauk o jedzeniu i wytrwałość w codziennym kosztowaniu mroźnej papki. Zajmują się oceną smaku, konsystencji i zapachu lodów.

Kiper

Zawód dla osób z wyczulonymi zmysłami i umiejętnością obiektywnej oceny produktu alkoholowego. Kiper to degustator, który zajmuje się organoleptyczną oceną smaku, zapachu, jakości i wyglądu potraw oraz napojów, ale głownie napojów alkoholowych. Praca wymaga, oprócz wrażliwości na smaki i zapachy, dużej wiedzy teoretycznej i przygotowania technicznego.

Tester herbaty

Iście angielska robota. Specjaliści wypijają dziennie litry tego naparu, a ich praca wymaga sporej wiedzy. Testerzy spędzają czas na plantacjach herbaty, uczą się o warunkach upraw, a także o gatunkach i rodzajach roślin. Szlachetność naparów jest oceniana przez specjalistów od dobierania smaków. Dobrze przygotowany tester herbaty ma doświadczenie i herbacianą finezję, która pozwala mu na dobre zarobki.

Dietetyk

Zawód opierający się na ocenie i doborze to analityk wśród jedzeniowych zawodów. Dobry dietetyk ma właściwe nazwie wykształcenie, zna nowe podejścia, potrafi być elastyczny i dostosować swoje usługi do indywidualnej jednostki. Zajmuje się badaniem i oceną wpływu konkretnych produktów żywieniowych na organizm ludzki. Tworzy specjalistyczne diety, dostosowane do potrzeb, zdrowia, tryby życia czy wieku klienta.

Komentarze

MirellkaZ MirellkaZ 18 Marca, 2017 (22:41)

Musze sie wam pochwalic w koncu schudlam - 9 kilogramow. Przewalilam chyba caly polski internet zeby znalezc cos na odchudzanie i znalazlam.


Dodaj nowy komentarz