Własny sklep spożywczy a lady chłodnicze – czy są niezbędne?

Podziel się z innymi

Planujesz uruchomić własny sklep spożywczy, ale nie do końca wiesz, jak przygotować się do takiego przedsięwzięcia? Na początek oceń swoje możliwości finansowe, zapoznaj się ze specyfiką branży i zainwestuj w sprawdzone urządzenia i lady chłodnicze. To podstawowe wyposażenie sklepu spożywczego.

Produkty sprzedawane w sklepach spożywczych wymagają odpowiedniego sposobu przechowywania. Dotyczy to przede wszystkim wyrobów mięsnych, mlecznych oraz innych produktów wymagających przechowywania w temperaturach poniżej 8 stopni Celsjusza. Sprawdź, jakie lady chłodnicze sprawdzą się w Twoim sklepie spożywczym!

Lady chłodnicze – jak działają i na co zwrócić uwagę przed zakupem urządzenia?

Zanim zdecydujesz się na uruchomienie własnego sklepu spożywczego, koniecznie poznaj specyfikę działania podstawowych urządzeń chłodniczych wykorzystywanych w marketach. Lady chłodnicze to sprzęt, który pozwala na elegancką ekspozycję towaru w sklepie przy jednoczesnym zapewnieniu idealnych warunków do przechowywania żywności.

Urządzenia chłodnicze gwarantują stałe utrzymywanie temperatury na poziomie
od 0 do 10 stopni Celsjusza. Dzięki temu sery, wędliny i inne produkty spożywcze zachowują swoją świeżość na dłużej. Na etapie poszukiwania idealnej lady chłodniczej do sklepu lub lokalu gastronomicznego weź pod uwagę:

  • renomę producenta,
  • moc urządzenia,
  • zakres pracy pod względem utrzymywania niskich temperatur,
  • miejsce umiejscowienia agregatu – wewnątrz urządzenia lub jako jednostka zewnętrzna,
  • cena lady chłodniczej.

Jeśli zależy Ci na tym, aby lada chłodnicza była jak najwydajniejsza i dopasowana do potrzeb Twojego sklepu, dokładnie przeanalizuj wszystkie powyższe parametry. Wybierając urządzenia chłodnicze i ekspozycyjne jednocześnie, sprawdź też gabaryty sprzętu oraz klasę klimatyczną.

Jakie akcesoria powinny mieć lady chłodnicze dla sklepu?

Lady chłodnicze są podstawowym wyposażeniem każdego sklepu spożywczego, gdzie sprzedawane są świeże towary takie, jak mięsa, sery, a nawet ryby. Idealne urządzenie chłodnicze, które służy jednocześnie do ekspozycji towaru, powinno być wyposażone w takie akcesoria, jak:

  • zasłony nocne,
  • szyby hartowane,
  • dzielone dna ekspozycji ze stali nierdzewnej,
  • daszki szklane lub drewniane,
  • oświetlenie LED,
  • elektroniczne sterowanie temperaturą.

Im więcej funkcjonalności lady, tym wygodniejsze jest jej użytkowanie na co dzień. Warto też zadbać o to, aby kolorystyka urządzenia była dopasowana do wystroju wnętrza sklepu. Dzięki temu sprzęt łączy się z pozostałymi elementami infrastruktury sklepowej i pozwala na atrakcyjną prezentację sprzedawanych towarów.

Ile kosztuje profesjonalna lada chłodnicza dla sklepu spożywczego?

Koszt zakupu lady chłodniczej do sklepu lub lokalu gastronomicznego to wydatek zaczynający się od kilku tysięcy złotych w górę. Na ostateczną cenę wpływa przede wszystkim rozmiar urządzenia, moc, wydajność chłodnicza oraz dostępne akcesoria zwiększające funkcjonalność sprzętu. Pamiętaj też o tym, że wybierając sprzęt renomowanego producenta, również zapłacisz nieco większą sumę.